WIJNINSPIRATIE

Dit zijn de wijnen die je drinkt bij asperges

We zijn er vroeg bij, maar voorbereiding is het halve werk toch? Straks als het ‘Witte Goud’, uit de grond popt moet je wel de perfecte wijn match klaar hebben staan. De officiële zoektocht naar de ideale wijn is dan ook begonnen. Maar hoe kies je nu de perfecte wijn bij asperges? Het blijft een speciaal en stiekem een beetje ingewikkeld huwelijk.

Lees meer

7 Valenwines om harten te veroveren

De dag van de liefde – dit jaar mogen we elkaar wel een beetje extra verrassen en lief hebben. Op afstand, met de post of bij kaarslicht, een mooie fles wijn op zo’n amoureuze dag is onmisbaar. Hier vind je de unieke OR&B selectie wijnen voor Valentijn, oftewel Valenwines.

Lees meer

Met La Bottière brengt wijnmaker Aimé Boucher de Loirevallei naar Nederlandse horeca

Wijnbars, restaurants en andere horecagelegenheden moeten hun deuren nog langer gesloten houden. Dat is voor veel ondernemers een bittere pil. Toch kun je van deze tijd gebruikmaken om je voor te bereiden op betere tijden. Bijvoorbeeld door nieuwe wijnen te proeven die je – zodra het weer mag – perfect per glas kunt schenken. Dit keer lichten we een bijzonder exemplaar uit de Loirevallei uit: La Bottière, de nieuwste lijn van de Franse wijnmaker Aimé Boucher.

Lees meer

Dry January is de beste start van het nieuwe jaar

Na alle glazen rode wijn, kerstdiners, oliebollen en bubbels is het vanaf vandaag tijd voor een maand lang geen alcohol. Want Dry January is van start gegaan. Een Brits concept dat wereldwijd steeds populairder wordt en Nederland ook verovert. Na een jaar vol ups & downs is dit jouw frisse start van 2021.

Lees meer

Geniet in december van de biodynamische wijnen van M. Chapoutier

Alles wat biologisch is, smaakt naar meer. Dat geldt ook voor wijn. Steeds vaker zien we dan ook biologisch gecertificeerde wijnen, waar menig liefhebber al goed bekend mee is. Inmiddels zijn ook de biodynamisch geproduceerde wijnen in trek. Hierbij gaat de wijnboer nog een stap verder. Een pionier op dit gebied is het Franse M. Chapoutier. De “Monier de la Sizeranne" en “Chante Alouette” van dit wijnhuis zijn krachtig en volledig bioverantwoord. Met hun stevige smaak en lange afdronk passen ze perfect bij het kerstdiner.  

Lees meer

Waarom Chablis van Tremblay-Marchive een must is in je assortiment

Wie in Parijs in de auto stapt en zo’n 180 kilometer naar het zuidoosten rijdt, arriveert in Chablis. Deze wijnregio ligt aan de bovenrand van de Bourgogne en is de thuisbasis van de gelijknamige witte wijn. Eén van de wijnhuizen hier is Tremblay-Marchive, waar al sinds 1949 verschillende soorten Chablis worden verbouwd. Het is een klassieker die zéker niet op de plank mag ontbreken.

Lees meer

Joost Zekveld van Gouds Glas: uitpakken tijdens de feestdagen kan ook in 2020

De feestdagen komen er weer aan. Normaliter is dit een moment waarop klanten zichzelf nét even iets extra’s gunnen. Een avondje uiteten of na het inkopen van de kerstcadeaus afzakken in een wijnbar. In 2020 zien dit soort momenten er heel anders uit. Toch is het voor horecaondernemers mogelijk om klanten te trekken. Dat ziet ook Joost Zekveld, eigenaar van de gloednieuwe horecaonderneming Gouds Glas. Door exclusieve borrelpakketten aan te bieden, spreekt hij zijn klantenbestand aan. Voor, tijdens én na de feestdagen.

Lees meer

Dit zijn de beste bubbels om het jaar mee af te sluiten

We hebben het al eerder gezegd: 2020 gaat niet de boeken in als het mooiste jaar in de geschiedenis. Maar dat is geen reden dat we het niet in stijl mogen afsluiten. Juist dit jaar leerden we hoe belangrijk het is om bijzondere momenten te vieren. En hoe doe je dat beter dan met bubbels? Daarom verklaren we bij deze het Sparkling Season van 2020 voor geopend!  

Lees meer

Ken je klassiekers: dit zijn de uitgesproken Elzas-wijnen van Balthazar Fry

Bergheim, 1836. De jonge Balthazar Fry staat aan de voet van een glooiende heuvel en kijkt om zich heen. Hij ziet de oude, middeleeuwse stadsmuren, groene heuvels en uitgestrekte velden. De zon staat hoog aan de hemel en het is koel. Er hangt regen in de lucht. De klok van de Notre-Dame de l'Assomption slaat. Het is tijd. Balthazar draait de punt van zijn snor tussen duim en wijsvinger en glimlacht. Dit is precies waar hij moet zijn. 

Lees meer

Dit zijn de 7 meest opvallende wijntrends voor 2021

2020 was een jaar vol onverwachte gebeurtenissen. Enerzijds was het een jaar van teleurstellingen en veranderingen. Anderzijds was ook het jaar waarin horecaondernemers en wijnprofessionals streden voor hun vak. Dit maakte 2020 misschien niet de mooiste, maar wel een bijzóndere periode. 

Toch breekt nu het moment aan om naar de toekomst te kijken. Als ware wijnzeggers doken we daarom in de trends voor 2021, het jaar dat aan de horizon glooit. Het resultaat? Een lijst met de 7 meest opvallende wijntrends van 2021, zorgvuldig afgewogen door de professionals bij OR&B.  

Lees meer