Dessertwijn

Dessertwijn

Dessertwijn: de heerlijke verrassing bij een nagerecht. Helaas wordt de dessertwijn vaak vergeten bij het nagerecht. En dat terwijl bij zowel zoete desserts als een kaasplankje een dessertwijn een uitstekende toevoeging is.

De dessertwijn dankt zijn naam inderdaad aan het gerecht waarbij hij bij geserveerd dient te worden: het nagerecht, ofwel dessert.


Wijnassortiment

Producten 1-12 van 14
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Producten 1-12 van 14
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Wat is dessertwijn?

Dessertwijn is zoals gezegd een wijn die perfect past bij het dessert. Dessertwijnen worden vaak geproduceerd met extra zoete druiven. Om die zoetheid goed tot stand te laten komen, wordt het proces van fermentatie gestopt voordat de gist alle natuurlijke druivensuiker in alcohol veranderd.

Daar onderscheidt de dessertwijn zich van andere, zoete witte wijnen. Waar zoete witte wijnen zich onderscheiden door het hoge gehalte restsuiker, is dessertwijn op een hele andere, natuurlijke manier aan zijn zoete smaak gekomen. Doordat deze druiven vaak langer aan struiken groeien die dichterbij het water staan, bestaat er de mogelijkheid dat er een bepaalde, onschadelijke schimmel op de druif komt te zitten. Die schimmel slaat toe bij bepaalde klimatologische omstandigheden; die ontstaan alleen bij ochtendmist en warmte in het najaar. De druiven worden ook nog eens één voor één uitgezocht, om ze op het beste moment te plukken.

Soorten dessertwijn

Er zijn honderde verschillende soorten dessertwijn. Over het algemeen zijn dit de meest populaire dessertwijnen:

  • Mousserende wijn: in deze dessertwijn bevindt zich koolzuurgas, waardoor de wijn bubbels en schuim krijgt bij het inschenken. Mousserende wijn komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De populairste mousserende wijn is uiteraard Champagne. De meeste mousserende wijnen zijn wit van kleur; toch zijn er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Mousserende wijn kan uitstekend als dessertwijn worden genuttigd.

  • Muskaatwijn: deze wijn wordt van de muscatdruif geproduceerd. De uitgebreide aroma’s maakt de wijn heel expressief en intens. De muskaatwijn komt ook mousserend en ‘stil’ (normaal) voor, maar is als dessertwijn het populairst.

  • Port: een zoetere, versterkte wijn uit de Portugese Dourostreek. Port is er in vier soorten: ruby, tawny, wit en rose. Ruby en tawny zijn met afstand het populairst.

  • Sherry en Madeira: dit zijn twee andere versterkte wijnen, net als Port. Sherry is vaak wat droog, maar er zijn ook zoetere Moscatel-vormen van. Madeira is er ook in zoete en droge varianten, en heeft een zeer specifieke smaak.