Disznókó Tokaji Furmint Late Harvest

Artikelnummer
05860
De Late Harvest is de eigentijdse interpretatie van de zoete stijl van Tokaji. Gemaakt van de typische Tokaji druivenrassen Furmint en Hárslevelü. Maar met een ander bereidingsproces en een kortere vatlagering. Het resultaat is een Late Harvest met aroma's van perzik, peer, honing en zelfs nootmuskaat. De smaak is fris, met een fijne zoetheid en een lange afdronk.
Omschrijving
Disznókó is één van de meeste bekende en hystorische wijngoederen in Tokaji. Na de oprichting in de 17e was het in bezit van verschillende adellijke families. In 1992 kwam het in het bezit van AXA Millesimes, een groep met een aantal grote wijnbezittingen zoals Château Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Quinto do Noval in Oporto. In 1995 wordt László Mészáros bij Disznókó aangesteld. Hij is opgeleid in Hongarije en Frankrijk. Na een periode van begeleiding door het team van AXA is Lásló sinds 2000 geheel verantwoordelijk voor het werk in de wijngaarden, het wijnmaken en het algehele management. Onder zijn leiding wint Disznókó aan status. Hij maakt zich in en buiten Hongarije sterk voor de Renaissance van Tokaji. Hij is voorstander van een frisse stijl van de traditionele zoete wijnen, in tegenstelling tot de vaak oxidatieve stijl van weleer. De Late Harvest wordt gemaakt hoofdzakelijk van Furmint met een klein aandeel Hárslevelü. Eind oktober worden trossen met botrytus handmatig geoogst. Een deel ervan wordt ontsteelt en de schillen blijven in de most, waarna vinificatie plaatsvindt in roestvrijstalen vaten. Hierna volgt 3 maanden vatrijping op 50/50 Frans en Hongaars eiken. Deze Late Harvest heeft aroma's van perzik, peer en honing en zelfs nootmuskaat. De smaak is fris, met een fijne zoetheid en een lange afdronk.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
14%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Hongarije
Ligging wijngaard
Op lichte hellingen, naar het zuiden gelegen op een ondergrond van vulkaangesteente en löss. De ligging van de wijngaard werd in 1732 al als toplocatie aangemerkt door de toekenning van de 1e Cru status.
Flessen per pakket
6
Regio
Tokaji
Afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.5l
Wijnkaart omschrijving
Aroma's van perzik, peer, honing en zelfs nootmuskaat. De smaak is fris, met een fijne zoetheid en een lange afdronk.
Wijn/Spijs combinatie
Perfect met desserts van vers fruit, fruitmousses, en blauwe kaas.
Druivenras
furmint, hárslevelü
Jaar
2017