Disznókó Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Artikelnummer
42507
Door het gebruik maken van de Aszú druiven die Botrytis hebben is men in Tokaji in staat unieke wijnen te produceren. Het speciale microklimaat met de lange nazomer is hier een belangrijk element in. Deze 2002 Tokaji is het resultaat van een vroege rijpheid, eind augustus en perfecte Aszú druiven eind september. Deze Tokaji heeft 6 Pyttonyos en bezit 176 g/l restsuiker. De kleur is diep goudgeel. Het aroma is van abrikoos, vanille en botrytis. De frisse zuren zorgen voor een meesterlijke balans met het sublieme zoet.
* Box of 6 bottles
Beschrijving
Disznókó is één van de meeste bekende en hystorische wijngoederen in Tokaj en is opgericht in de 17e eeuw. Bij de wijnclassificatie van het Tokaji gebied in 1732 kreeg Disznókó met andere topwijngoederen de aanduiding 1e Cru. In de loop der eeuwen was het landgoed in het bezit van verschillende adellijke families. In 1992 kwam het in het bezit van AXA Millesimes, een groep met een aantal grote wijnbezittingen zoals Château Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Quinto do Noval in Oporto. In 1995 wordt László Mészáros bij Disznókó aangesteld en hij heeft sinds 2000 de algehele leiding over het wijngoed. Onder zijn leiding wint Disznókó aan aanzien. Hij maakt zich in en buiten Hongarije sterk voor de Renaissance van de Tokaji. Hij is voorstander van een frissere stijl van de zoete wijnen, in tegenstelling tot de vaak oxidatieve stijl van weleer. Voor deze wijn ondergingen de perfecte kwaliteit Aszú druiven -zonder persing- maceratie in gistende most gedurende 48-60 uur. Na persing vond de vergisting plaats in roestvrijstalen vaten. Tot slot volgde rijping in eiken vaten gedurende 2,5 jaar. Deze vaten zijn voor 50/50 Frans en Hongaars: 25% hiervan was nieuw. Deze Tokaji Aszú heeft 6 Puttonyos en 176 g/l restsuiker. De kleur is diep goudgeel. Het aroma van abrikoos, vanille en botrytis komt goed naar voren. De frisse zuren zorgen voor een meesterlijke balans met een sublieme zoet.
Detailed information
Alcohol percentage
12.5%
Land
Hongarije
Ligging wijngaard
De wijngaarden liggen op een plateau op 450m, niet ver van de Karpaten. Deze bergen geven de wijngaarden bescherming. De bodem is vulkanisch met concentraties van ijzer en löss.
Flessen per pakket
6
Regio
Tokaji
Afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.5l
Wijnkaart omschrijving
De kleur is diep goudgeel. Het aroma is van abrikoos, vanille en botrytis. De frisse zuren zorgen voor een meesterlijke balans met het sublieme zoet.
Wijn/Spijs combinatie
Wijnen van deze klasse zijn een beleving op zich en worden aan het eind van de maaltijd in plaats van een dessert geserveerd. Ook heerlijk bij Roquefort en vanzelfsprekend bij vers fruit dessert en desserts met vijgen, dadels, caramel en noten.
Rijping
Rijping in eiken vaten gedurende 2,5 jaar. Deze vaten zijn voor 50/50 Frans en Hongaars: 25% hiervan was nieuw.
Potentiele ontwikkeling
Direct drinkbaar, maar met een rijpingspotentieel van minimaal 30 jaar.
Bodem type
De bodem bestaat uit een opeenhoping van vulkaanresten en löss.
Druivenras
furmint, hárslevelü, zéta
Jaar
2002