Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Artikelnummer
05928
Deze Tokaji Aszú heeft een diep gouden kleur. Er is een palet van aroma's te ontdekken: citrus, ananas, abrikoos en marmalade. De smaak is vol en rijk met frisheid, kracht en zeer goede lengte.
Omschrijving
Disznókó is één van de meeste bekende en hystorische wijngoederen in Tokaj en is opgericht in de 17e eeuw. Bij de wijnclassificatie van het Tokaji gebied in 1732 kreeg Disznókó met andere topwijngoederen de aanduiding 1e Cru. In de loop der eeuwen was het landgoed in het bezit van verschillende adellijke families. In 1992 kwam het in het bezit van AXA Millesimes, een groep met een aantal grote wijnbezittingen zoals Château Pichon-Longueville Baron in Bordeaux en Quinto do Noval in Oporto. In 1995 wordt László Mészáros bij Disznókó aangesteld en hij heeft sinds 2000 de algehele leiding over het wijngoed. Onder zijn leiding wint Disznókó aan aanzien. Hij maakt zich in en buiten Hongarije sterk voor de Renaissance van de Tokaji. Hij is voorstander van een frissere stijl van de zoete wijnen, in tegenstelling tot de vaak oxidatieve stijl van weleer. Voor deze wijn onderging 2/3 van de Aszú druiven na een lichte persing maceratie in een eerder bereide wijn van hetzelfde jaar. Het overige deel van de Aszú druiven (1/3) die de beste kwaliteit hadden, onderging -zonder persing- maceratie in gistende most gedurende 48-60 uur. Na persing werd de vergisting in roestvrije stalen vaten afgerond. Tot slot volgde rijping in eiken vaten waarvan 50/50 Frans en Hongaars; 25% hiervan was nieuw. Deze Tokaji Aszú heeft een diep gouden kleur. Er is een palet van aroma's te ontdekken: citrus, ananas, abrikoos en marmalade. De smaak is vol en rijk met frisheid, kracht en zeer goede lengte.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
12%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Hongarije
Ligging wijngaard
De wijngaarden liggen op een plateau op 450m, niet ver van de Karpaten. Deze bergen geven de wijngaarden bescherming. De bodem is vulkanisch met concentratis van ijzer en löss.
Flessen per pakket
6
Regio
Tokaji
Afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.5l
Wijnkaart omschrijving
De wijn heeft een diep gouden kleur en aroma's vancitrus, ananas, abrikoos en marmelade. De smaak isvol en rijk met frisheid, kracht en een zeer goede lengte.
Wijn/Spijs combinatie
Deze wijn is een klassieker bij foie gras. Eigentijds is de match met Thaise green curry chicken. Hij combineert ook mooi bij zachte blauwe kazen en natuurlijk bij mooie vers fruit desserts. Ook wordt Tokaji Aszú aan het eind van een maaltijd genoten in plaats van een dessert.
Druivenras
furmint, hárslevelü, zéta
Jaar
2010