Bouchard Père & Fils Chevalier-Montrachet, Grand Cru

Artikelnummer
47042
De Chardonnay druiven worden in optimale rijpheid handmatig geoogst en na een strenge selectie vindt de vinificatie plaats. Afhankelijk van het profiel van de oogst laat men de jonge wijn 12 tot 14 maanden op Frans eiken vaten rijpen, waarbij het nieuwe eiken tot 20% kan oplopen. De wijn heeft een voortreffelijk bouquet van bloemen, fruit en heeft ook iets rokerigs en rijpe tonen. Complexe en volle wijn, absoluut niet zwaar met veel verfijning.
Omschrijving
Het verhaal gaat dat de Seigneur van Montrachet zijn wijngaard verdeelde tussen zijn twee zoons. De éen werd Ridder tijdens de kruistochten en vandaar de naam Chevalier-Montrachet (Chevalier is Frans voor ridder). De ander, die een bastaardzoon was, gaf naar men veronderstelt de naam Bâtard-Montrachet aan de wijngaard die tegenwoordig zo bekend staat. De Chevalier-Montrachet wijngaard die ruim 7 ha telt, is voor meer dan 30% in eigendom van Domaine Bouchard Père & Fils. Vanuit het dorp Puligny-Montrachet gezien, ligt Chevalier-Montrachet hoger op de helling dan Montrachet. De wijngaard ligt verspreid over vier terrassen en Domaine Bouchard bezit als enige percelen op alle vier de terrassen. De bodem bestaat uit kalksteen, mergel en heeft een kiezelstenen ondergrond. De opbrengst per ha is hier lager dan in de Montrachet wijngaard. Wereldwijd is er vraag naar de topwijnen uit Montrachet en de omliggende Grand Crus zoals Chevalier-Montrachet. Dit verklaart dan ook de hoge prijzen voor deze exclusieve wijnen. De chardonnay druiven worden in optimale rijpheid handmatig geoogst en na een stenge selectie vindt de vinificatie plaats. Afhankelijk van het profiel van de oogst laat men de jonge wijn 12 tot 14 maanden op Frans eiken vaten rijpen, waarbij het nieuwe eiken tot 20% kan oplopen. De wijn heeft een voortreffelijk bouquet van bloemen, fruit en heeft ook iets rokerigs en rijpe tonen. Complexe en volle wijn, absoluut niet zwaar met veel verfijning.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
Bovenop de helling boven Puligny-Montrachet ligt Chevalier-Montrachet, Oost-Zuidoost naar Zuidoost. De bodem bestaat uit kalksteen, mergel en heeft een kiezelstenen ondergrond.
Flessen per pakket
6
Regio
Bourgogne
Afsluiting
KURK
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
De wijn heeft een voortreffelijk bouquet van bloemen, fruit en heeft ook iets rokerigs en rijpe tonen. Complexe en volle wijn met veel verfijning.
Wijn/Spijs combinatie
Mooie combinatie met foie gras en met visgerechten met roomsaus, poularde de bresse met een saus.
Rijping
Afhankelijk van het karakter van de oogst wordt de wijn gerijpt voor 12 tot 14 maanden in Franse eiken vaten, tot 20% ervan kan uit nieuwe vaten bestaan.
Potentiele ontwikkeling
Meer dan 10 jaar.
Bodem type
Kalksteen, mergel met een kiezelstenen ondergrond.
Druivenras
chardonnay
Jaar
2016