Schloss Castell Castell Kugelspiel Rieslaner Spatlese

Artikelnummer
46720
Edelzoet met een bouquet van exotisch fruit zoals papaya, passievrucht, mango en goudbessen. De smaak biedt een geraffineerd spel tussen het edelzoet en frisse zuren met een minerale impressie waarbij de afdronk een zoete echo is zonder verlies van levendigheid. De druivensoort rieslaner is een kruizing van silvaner en riesling met als synoniem de naam "Mainriesling" omdat hij niet alleen in Franken werd gekruist maar ook bijna uitsluitend in deze streek voorkomt. Gebotteld op een plate ronde fles, de Bocksbeutel.
Omschrijving
De wijngaarden van het in Beieren gelegen Franken liggen niet langs de Rijn, maar langs de Main en diens zijrivieren. De druivensoort rieslaner is een kruizing van silvaner en riesling met als synoniem de naam "Mainriesling" omdat hij niet alleen in Franken werd gekruist maar ook bijna uitsluitend in deze streek voorkomt. Hoge eisen worden gesteld aan terroir en klimaat, goede jaargangen brengen pittige, temperamentvolle wijnen voort en veel expressie. Bij Castell maakt men van de rieslaner een edelzoete specialiteit. De wijngaard Kugelspiel dankt zijn naam aan een akoestisch fenomeen. Door zijn bijzondere ligging tegen een helling echoden hier de geweerschoten tijdens de jacht in het aangrenzende woud, "Kugelspiel" een spel met de knal van de kogel. De 16 hectare grote wijngaard Kugelspiel is een zgn. Erste Lage, een classificatie die vergelijkbaar is met Premier Cru in de Bourgogne. Selectieve handmatige oogst, kleine opbrengst, temperatuurgestuurde vergisting en een lange rijping op zijn lie in roestvrij stalen tanks alvorens te worden gebotteld. Proefnotities: Edelzoet met een bouquet van exotisch fruit zoals papaya, passievrucht, mango en goudbessen. De smaak biedt een geraffineerd spel tussen het edelzoet en frisse zuren met een minerale impressie waarbij de afdronk een zoete echo is zonder verlies van levendigheid. Gebotteld op een platte ronde fles, de Bocksbeutel.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
11%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Duitsland
Ligging wijngaard
Tegen een helling optimaal gelegen naar de zon.
Flessen per pakket
6
Regio
Franken
Wijnhuis
Volume
0.5l
Wijnkaart omschrijving
In de neus exotisch fruit zoals papaya, passievrucht, mango en goudbessen. Edelzoete smaak en frisse zuren zijn fraai in evenwicht met een minerale impressie en een levendige afdronk
Wijn/Spijs combinatie
Een traktatie bij vers fruit, fruittaarten (waaronder Apfelstrudel) en bij crème brûlée, maar kan ook een dessert op zich zijn.
Leeftijd wijnstok
48 jaar
Opbrengst
30 hectoliter
Potentiele ontwikkeling
Op dronk en op zijn best tot 15 jaar na de oogst.
Bodem type
Fossielhoudend zandsteen afgewisseld met mergel.
Druivenras
rieslaner
Jaar
2016