Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino

Artikelnummer
06121
Vanaf 1892 heeft Fattoria dei Barbi in hun kelders een indrukwekkende verzameling van duizenden flessen Brunello van de verschillende jaargangen. Zij borduren voort op de ervaring van 120 jaar wijnmakers geschiedenis. Hun Brunello van nu heeft een intens rode kleur en een bouquet van frambozen en kruiden. De smaak is krachtig en vol met een zekere mineraliteit en zachte tannines en een lang nablijvende afdronk.
Omschrijving
Fattoria dei Barbi is sedert het eind van de XVIII eeuw in eigendom van de familie Cinelli Colombini. Deze voorname familie was al sinds 1352 eigenaar van een landgoed in Montalcino. Fattoria dei Barbi beslaat 450 ha waarvan rond 100 ha voor de wijnbouw is bestemd. Daarnaast wordt er olijfolie geproduceerd en pecorino van de eigen schaapskudde. Op het domein is ook een osteria en er worden 2 huizen als agriturismo (aanrader) aangeboden. Aanvankelijk werd de wijn in vaten verkocht, maar vanaf 1892 startte Barbi met de productie van Brunello in flessen. Vanaf die tijd werd de Brunello van Barbi vele malen bekroond. De druif die ervoor wordt gebruikt is de brunello die ook wel sangiovese grosso wordt genoemd. De bodemstructuur is rotsachtig met klei en zand. Brunello's ontlenen hun karakter mede aan de lange lagering op eikenhouten vaten. Barbi laat de jonge Brunello de eerste maanden in kleine en middelgrote vaten lageren (van 5 - 20hl), daarna volgt de rijping in grote foeders van Sloveens eiken t/m het 2e jaar. De botteling is de volgende stap en dan blijven de flessen in koele kelders rijpen tot ze na in totaal 5 jaren op de markt mogen komen. Brunello's kunnen zich ook op fles lang ontwikkelen. Brunello's horen tot de Top van de Italiaanse rode wijnen en Fattoria doet er alles aan om het hoge niveau te behouden. De wijn heeft een intens rode kleur en een bouquet frambozen en kruidigheid. De smaak is krachtig en vol met een zekere mineraliteit en zachte tannines en een lang nablijvende afdronk.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
14.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Italië
Ligging wijngaard
42 km ten Zuiden van Sienna ligt het wijnstadje Montalcino. De naam van Montalcino is gevestigd door de grote wijnen van Brunello. De wijngaarden van Fattoria dei Barbi liggen even ten zuiden van het stadje op hellingen die op het zuiden en zuidwesten gericht zijn. De bodem is rotsachtig met klei en zand.
Flessen per pakket
6
Regio
Toscane
Afsluiting
KURK
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Een intens rode kleur en een bouquet van frambozenen kruiden. De smaak is krachtig en vol met zekere mineraliteit en zachte tannines.
Wijn/Spijs combinatie
Voortreffelijk bij geroosterd en gegrild rood vlees, bij aardse gerechten met truffel en bij ree en ander groot wild. Ook heel goed met oude pecorino en parmezaan.
Druivenras
sangiovese
Jaar
2015