WIJNINSPIRATIE

Wijn & Asperges

Welke wijn bij asperges?          

Weet u al welke wijn u gaat schenken bij de asperges voor dit seizoen? Het aspergeseizoen 2018 is namelijk weer van start gegaan en u wilt de beste wijn bij asperges voor uw gasten.

Het ‘witte goud’ is onverminderd populair onder de Nederlanders en de asperges zullen weer massaal gegeten worden. Er wordt op verschillende manieren ingespeeld op deze populariteit. Zo zijn er bijvoorbeeld restaurants die een pop-up asperge-restaurant openen tússen de asperges!

Voor u als restauranthouder of chef-kok is het ieder jaar weer zoeken naar de beste wijn voor bij de asperges. De keuze voor de geschikte aspergewijn is namelijk afhankelijk van de bereidingswijze die u kiest. Gaat u voor een klassieke asperge bereiding, asperges met vlees of vis, of toch liever een pikante Thaise variant? De keuze voor de wijn kan het gerecht maken of kraken.

In deze blog geven wij u wijnadvies voor het aspergeseizoen 2018 en hebben wij vier schitterende aspergewijnen geselecteerd om aan uw gasten te serveren.

Welke wijn bij asperges?

Aspergewijn advies   

Er zijn veel verschillende wijnen voor bij de asperges. Welk type wijn er het beste bij past hangt af van de bereiding van de asperges. Maar er bestaan ook misverstanden, zoals alleen witte wijn geschikt is voor asperges. Er zijn ook (zachte) rode wijnen die goed samengaan met de ‘parel van het land’.

Maar waar moet u nu op letten bij de keuze voor de juiste aspergewijn?

Waar moet ik op letten bij de keuze van aspergewijn? 

Hierbij een drietal ‘vuistregels’ waarmee je eenvoudig een geschikte wijn bij asperges kan selecteren:

 1. Geen lichte wijn
  1. Kies een wijn die uitgesproken is qua smaak. Doordat de asperge een redelijk sterke smaak heeft is het aan te raden een uitgesproken wijn erbij te kiezen.
  2. Niet te sterke wijn
   1. Overdrijf het niet. Het is namelijk  ook mogelijk dat je een te intense wijn kiest waardoor de asperge niet goed tot haar recht komt. Te intense wijn zorgt ervoor dat de smaak van het gerecht en de wijn uit balans raken.
   2. Houtrijping wijn
    1. Wijn die op hout gelagerd is, komt in conflict met de smaak van de asperge. Een beetje hout mag, afhankelijk van de bereiding van de asperges.

Goede voorbereiding is dus het halve werk. Zolang u zichzelf goed inleest geniet uw gast meer van het diner.

Wat u zeker niet moet doen:

 1. Er zijn natuurlijk ook wijnen die totaal niet geschikt zijn om te serveren bij asperges. Vermijd daarom altijd krachtige rode wijnen en hele zoete witte wijnen.  

Klassieke wijn bij asperges 

Asperges worden tegenwoordig op verschillende manieren bereid. De klassieke Pinot Blanc en Pinot Gris blijven populair maar er is meer! Er zijn verschillende wijnen die u kunt kiezen om te serveren aan uw gasten.

Bij de meest klassieke manier van bereiden, witte asperges met krieltjes, beenham en botersaus, is de Pinot Blanc uitermate geschikt. Bij deze bereiding heeft u een niet al te uitgesproken wijn nodig, de asperges zijn hierbij namelijk zachter van smaak en de Pinot Blanc sluit hier goed bij aan. Serveert u de asperges met een wat romigere saus, probeer dan eens een vollere witte wijn zoals de Chardonnay.

Wanneer u de asperges serveert met gegrild vlees of vis is het zelfs mogelijk om een op eiken gerijpte wijn te serveren, deze wijn mag dus ook rood zijn. De Gamay of rode Bourgogne zijn rode wijnen met niet al te veel tannine en geschikt als rode wijn bij asperges.

Voor wie een beetje uitgekeken is op de Franse Pinot Blanc en Pinot Gris ter begeleiding van de asperges, maakt eens een uitstapje naar het koele Duitsland. De Silvaner Trocken is met haar sappige, zachte smaak en tegelijk kruidige afdronk een zeer geschikte compagnon van asperges met bijvoorbeeld zalm.  

Onze selectie aspergewijnen 

Om u te voorzien van de beste wijnen voor het aspergeseizoen van 2018 hebben onze wijnkenners  vijf prachtige aspergewijnen geselecteerd. Deze wijnen zorgen ervoor dat, welke bereidingswijze u ook kiest, er altijd een passende wijn beschikbaar is. De keuze van onze wijnkenners:

-          Castell Silvaner Trocken                                             

-          Famille Hugel, Gewürztraminer, Gentil              

-          Lenotti Colle Dei Tigli, Bianco Del Veneto            

-          Ashbourne Sauvignon Blanc / Chardonnay      

-          Henry Fessy, Gamay Noir                                        

 

Castell Silvaner Trocken              

De Castell Silvaner Trocken is een zachte wijn met sappige smaak en een kruidige afdronk. Een ideale maaltijdbegeleider en leent zich perfect voor de asperges. Serveer deze wijn bij asperges en zalm.

Famille Hugel, Gewürztraminer             

Een bijzonder succesvolle blend die op een harmonieuze wijze het fruit, het droge en het gestructureerde combineert en die bewijst hoe veelzijdig de Elzasser druivensoorten kunnen zijn. Heerlijk bij asperges met een Aziatische twist.

Lenotti Colle Dei Tigli, Bianco Del Veneto    

De wijn ruikt naar perzik en bloemen en smaakt licht en fruitig met een vleugje honing. De aroma's van tropisch fruit komen goed tot zijn recht, maar worden fraai in balans gehouden door zijn frisse zuren en een licht tinteltje. Goede begeleider bij vis, wit vlees, salades, lichte pastagerechten en natuurlijk asperges.

Ashbourne Sauvignon Blanc / Chardonnay  

Frisse, levendige, geparfumeerde sauvignon blanc, verrijkt met een zorgvuldig geselecteerd percentage chardonnay, maken dit samen een prachtig evenwichtige en zeer veelzijdige wijn. Meer dan twee decennia ervaring van de familie Hamilton Russell zit in deze unieke blend die uitermate geschikt is als begeleider van asperges in combinatie met vis, schaal- en schelpdieren.

Henry Fessy, Gamay Noir

De van origine uit Bourgogne afkomstige druif Gamay Noir is een natuurlijk fruitige druif die de basis legt voor elegante en gebalanceerde wijnen. De Henry Fessy Gamay Noir heeft een robijnrode kleur, barst van sappige rood fruit aroma's en heeft tonen van subtiele specerijen. De wijn is opmerkelijk zacht met een mooie concentratie. Het mondgevoel is rijk, vol van rijp fruit en soepele tannines. Voor een gedurfde combinatie van asperges met rode wijn, is dit de perfecte kandidaat!

Geniet van het komende seizoen met de juiste wijn bij de asperges! 

Juist door de veelzijdigheid van asperges en haar bereidingswijzen, zijn er opties te over. Wilt u persoonlijk advies, passend bij uw menu voor komend seizoen? Neem dan contact met ons op! Wij staan voor u klaar en wensen u in ieder geval een mooi aspergeseizoen toe!