WIJNINSPIRATIE

Talentvol chef-kok Jan Smink (31) kandidaat 53ste editie Prix Culinair Taittinger

Amsterdam, 18 november 2019 – Onder toeziend oog van Taittinger ambassadeurs vanuit alle windstreken werd tijdens een gastronomische avond in De Loft van de A’DAM Toren de kandidaat voor de 53ste Prix Culinair bekendgemaakt. In het bijzijn van de nieuwe president van ‘La Maison Taittinger’, Vitalie Taittinger, werd aan talentvol en ervaren competitie chef Jan Smink de Prix Bokaal overhandigd. Met trots en enthousiasme zal hij strijden voor de wereldtitel eind januari 2020 in Parijs. “Heel bijzonder om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs.”

Op de 16de verdieping van de iconische A’DAM Toren, uitkijkend over de stad Amsterdam, werden de gasten voor de bekendmaking van de kandidaat met het sprankelende goud ontvangen. Met een 7-gangen walk-in diner op het menu, verzorgd door de oud-Prix winnaars, werd er (letterlijk en figuurlijk) op het hoogste niveau gekookt. Trotse ambassadeurs Lars van Galen (’T Lansink *), Jonathan Zandbergen (Merlet *), Jef Schuur (Bij Jef*) en Charly de Wijs (Chef aan de Werf) toverde de meest bijzondere smaakcombinaties uit de keukens van de Loft. De vierde gang werd geheim gehouden tot de bekendmaking van de winnende kandidaat. 

Paul Balemans (Commercial Director, Oud Reuchlin & Boelen) verwelkomde de genodigden en benadrukte de jarenlange banden tussen de wijnimporteur en het champagnehuis. “Ik vind het erg speciaal dat we een decennia lange partnership hebben opgebouwd met een champagnehuis die er alles aan doet om kwaliteit te laten schitteren.” Vervolgens werd Vitalie Taittinger uitgenodigd om op het podium, waarmee deze culinaire avond officieel was geopend: “I am just freshly arrived from Reims, to celebrate with you the excellence of Gastronomy. This price is happening every year. We rejuvenated the traditional chefs competition and made a candidate ship selected by le Prix Jury, with the mission to put human on the centre of this culinary price.”

De gerechten van de avond werden afgewisseld met de signature champagnes van het huis; Champagne Brut Réserve, Champagne Prélude Grands Crus en Champange Nocturne Sec in een feestelijke ‘city lights’ jasje. Na het derde gerecht verschenen Lars van Galen, voorzitter van Le Prix Culinair Nederland, en Vitalie Taittinger op het podium om de Nederlandse kandidaat bekend te maken. “De kandidaat die we als jury hebben geselecteerd is al een winnaar. Met 5 jaar ervaring in De Librije en 5 jaar ervaring in Lauwswolt en meerdere Bocuse D’Or titels op zijn naam weet hij als geen ander hoe het is om te presteren onder hoge druk en het einddoel niet uit het oog te verliezen en te winnen. Met veel genoegen presenteren we u vanavond Jan Smink, de 53e kandidaat voor Le Prix Culinair.” Met warm applaus werd Jan Smink (31), chef-kok en eigenaar van Restaurant Wolvega, op het podium uitgenodigd en ontving uit handen van Vitalie Taittinger de Prix Bokaal en een 1,5 liter fles (magnum) Champagne Taittinger Brut Réserve. Smink: “Ik vind het heel bijzonder om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Een uitdaging die ik met beide handen aangrijp.” Alle gasten werden tijdens de onthulling getrakteerd op een eigentijdse uitvoering van de St. Jakobsschelp, het winnende gerecht uit handen van Jan Smink.

Jan Smink kan zich op gaan maken voor de internationale kookwedstrijd die eind januari 2020 zal worden gehouden in Parijs. De winnaar van de internationale finale gaat met een geldbedrag van €20.000,- naar huis ter ondersteuning van zijn/haar talent en ondernemerschap in de gastronomische wereld.

Over Le Prix Culinair
Al meer dan 50 jaar viert ‘Le Taittinger’ de kunst van de Franse keuken door het scouten en herkennen van jonge chefs via een internationale culinaire competitie op het hoogste niveau. Door de jaren heen is deze wedstrijd uitgegroeid tot een van de meest erkende podia. Deze prijs waardeert de energie, passie, professionaliteit en excellentie van de chefs, diezelfde waarden die zo belangrijk zijn voor het champagnehuis. https://www.taittinger.com/en/culinary-prize.

Over Oud Reuchlin & Boelen
Oud Reuchlin & Boelen, onderdeel van InvivoWine, is opgericht in 1733 en viert daarmee dit jaar haar 286ste verjaardag. Daarmee is Oud Reuchlin & de Boelen de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede premium merkenportfolio. Voor meer informatie, zie: www.orbwijn.nl.