WIJNINSPIRATIE

Let's meet Champagne Taittinger

Bubbels, mousserend, sparkly, het bruisende goud… We hebben het natuurlijk over Champagne! Deze geweldige wijnsoort maakt elk moment in het leven nét even wat gezelliger en een fles wordt op bijna elk feestje wel open getrokken. Daarom  nemen wij jullie vandaag mee in een (wijn)reis naar de Champagne.

We reizen af naar Noord-West Frankrijk, Reims om precies te zijn. De Champagne hoofdstad ligt op nog geen 5 uur rijden vanaf Amsterdam en is omringd door geweldige wijngaarden. In dit gebied vind je 34.000 hectare aan wijngaarden die gemiddeld 306,7 miljoen flessen champagne per jaar produceren. We gaan op bezoek bij Champagne Taittinger, het schitterende familiebedrijf gevestigd in hartje Reims.

Where it all started…

Om goed van start op deze fantastisch reis is het natuurlijk belangrijk om even scherp voor ogen te hebben wat Champagne nou precies is. Oké, we slaan even het gedeelte over waar de Romeinen de wijnbouw naar Frankrijk brachten en de monniken in de kloosters deze wijngaarden overnamen voor hun diensten en lusten. In de kelder van Taittinger zijn nog hele herkenbare muurtekeningen te zien, erg bijzonder, want deze tekeningen zijn al eeuwen oud. In die Romeinse tijd was champagne nog gewoon een ‘stille’ witte of rode wijn. En toen kwam de bubbel, ontdekt door Dom Perignon – de tweede gisting vindt plaats in de fles[1], wat zorgde voor het mousserende effect. Voilá, daar was de champagne zoals we ‘m nu kennen. Natuurlijk is het iets gecompliceerder dan het hier staat beschreven, maar zo ontstond de Champagne, beschreven in een champagnekruk.. uh, notendop.

Niet elke mousserende wijn mag de naam Champagne dragen, daar zijn namelijk strakke regels aan verbonden. Een wijn die mousserend is, mag Champagne genoemd worden als de wijn afkomstig is uit de Champagnestreek en is bereid volgens de méthode Traditionelle, oftewel méthode champenoise. Daarnaast moet de wijn uitsluitend gemaakt zijn van 3 van de volgende 6 druivenrassen: Chardonnay, Pinot noir, Pinot meunier, Pinot blanc, Arbane, Petit meslier.

“I’m having a dry month, I’m only drinking BRUT” – Champagne Taittinger

 

Champagne Taittinger

De Champagne is een wijd uitgestrekt gebied waar twee steden de hoofdrol spelen; Reims en Épernay. Er zijn vijf belangrijke gebieden in de streek – Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte de Sézanne, Côte de Blancs en The Aube. Elk gebied staat bekent om haar eigen druif, maar de gehele streek kenmerkt zich door de bijzondere bodem. Deze bestaat uit een dikke laag kalk en krijt van soms 200 meter dik. Niet alleen voor de druivenstok is de bodem ideaal, ook voor de rijping van de Champagne doet het goed werk. De kelders waar de champagneflessen worden opgeslagen worden ingegraven in de dikke bodem, waar de temperatuur en luchtvochtigheid perfect zijn voor de rijping. Bij het bezoek aan de kelders van Taittinger, die bij elkaar 4 kilometer lang zijn, voelde je de hoge luchtvochtigheid en de koudere temperatuur.

Champagne Taittinger is opgericht in 1732 en daarmee één van de oudste champagnehuizen van de wereld. Pierre Taittinger heeft het huis overgenomen in 1932, waar na vele innovaties, veranderingen en een nieuwe visie leidde tot de eerste productie van Comtes de Champagne Blanc de Blancs in 1952. Sinds 2006 heeft Pierre Emmanuel, samen met zijn zoon Clovis en dochter Vitalie de leiding. Het jonge en enthousiaste team werkt er hard aan om liefhebbers kennis te laten maken met de kwaliteit en de familiewaarden om zo het champagnemoment of ook wel het “L’instant Taittinger” te delen.

De perfecte blend

We zijn aangekomen in Reims, helaas geen warm zonnetje, maar 8 graden en regen. Het mag de pret niet derven want er staat een heerlijk glaasje champagne klaar. Santé! We duiken meteen de productieruimte in om te zien hoe het er nou aan toe gaat achter de schermen. De grote RVS-vaten zijn gevuld met champagne, waar de alcoholische fermentatie (suikers omzetten naar alcohol) plaatsvindt. Elk jaar is het weer de uitdaging om precies dezelfde smaak van de champagne te ontwikkelen als de andere jaren. Het is blenden, proeven, blenden, proeven, net zolang totdat daar de perfecte, kwalitatief hoge blend van vloeistoffen ontstaat. Door reserve wijnen uit voorgaande jaren te gebruiken kan Taittinger een blend samenstellen met een smaak die dus typerend is voor het huis. De reserve zorgt voor de constante factor. Bij een vintage champagne gelden andere regels, hierbij worden namelijk alleen druiven van één specifiek jaar gebruikt. Dit gebeurt alleen in de beste jaren, bij een super kwaliteit oogst. We Loïc Dupont lijf, de wijnmaker en kwaliteitsbewaker van de champagne blends.

“Some days simply require a glass of Champagne” – Champagne Taittinger

Op naar het werkende hart van Taittinger, midden in het pittoreske plaatsje vind je het kantoor van het champagne bedrijf. De authentieke en traditionele sfeer proef je meteen als je binnenkomt in de ontvangstruimte waar bezoekers zich verzamelen om de kelder te bezoeken – ‘un tour de Taittinger’ of de proeverij met de geweldige champagnes. Bij een bezoekje aan Reims, kun je dit zeker niet overslaan. 

“Happiness is an unexpected bottle of Champagne” – Champagne Taittinger

‘L’experience Taittinger’

Welkom op de Marquetterie, het Château van Taittinger. Een prachtig kasteel met traditionele, klassieke elementen. De zon is gaan schijnen en het uitzicht is ‘magnifique’. Het paleis van de Comtes de Champagne geeft het echte Franse gevoel. Omgeven door Vineyards waar alleen Comtes de Champagne Blanc de Blancs en Les Folies de Marquetterie worden gemaakt. De flessen Comtes de Champagne liggen in speciale gangen in de kelders, in speciale gangen. De grote hoeveelheden van soms wel 90.000 flessen liggen op en naast elkaar. (stukje over gisting op de fles, 6000 flessen per uur met de hand draaien, prop met gist eruit).

We zijn in vogelvlucht door ‘l’experience Taittinger’ gegaan, maar we willen je één ding zeker niet onthouden. Taittinger brengt in uitzonderlijke jaren een Collection Bottle uit. Deze dankt haar herkomst aan de voorliefde voor kunst van het bedrijf. De champagnefles, in een gelimiteerde opgave, wordt voorzien van een bijzondere kunstschildering. Bekende kunstenaars die in het verleden deze eer hebben gehad zijn onder andere Vaserely, Arman, Corneille en Lichtenstein. Wij zijn heel benieuwd naar de nieuwe Collection Bottle die in juni dit jaar uit komt. Stay up to date voor de laatste nieuwtjes en volg ons op Facebook en Instagram!

Voor vragen over het champagnehuis of de collectie van Champagne Taittinger kunt u contact opnemen met ambassadeurs Anisa van Dulken of Martijn Berkhout. 

“Life is just a serie of Champagne moments” – Champagne Taittinger[1] Tweede gisting - er vind eerst een natuurlijke gisting plaats op het vat, waarna er mengsel van gist en suikers ('liqueur de tirage') wordt toegevoegd aan de wijn. Bij de gisting op fles kan het koolzuurgas niet ontsnappen, wat bij de eerste gisting wel het geval is. Door het koolzuurgas ontstaan de bubbels.