Ontdek onze verhalen

Het perfecte huwelijk tussen Dow’s Port en kaas

Nooit ruzie, een tikkeltje gecompliceerd, maar al jaren in een romantische relatie. Het perfecte paar. Port en kaas… de een kan niet zonder de ander. Zowel Port als kaas hebben een veelzijdig karakter, beide zijn geen standaard type. De ene Port is zacht en complex of juist zoet en vol. Kaas, jong of gerijpt, fris of zwaar, heeft verschillende en diverse smaakintensiteiten. Het evenwicht is van belang, zoals dat in elke relatie is ;).

Bij een goede match halen ze het beste in elkaar naar boven, want dan is er rekening gehouden met de kenmerken van beide partners. En we weten allemaal dat Port niet meer alleen door oude vrouwen wordt gedronken op een zondagmiddag. De hipste restaurants en wijnbars pronken graag met de beste vintages en ontelbare combinaties die er mogelijk zijn met Port!

Maar wie past nu het beste bij wie? Samen met de Alexanderhoeve hebben we 5 overheerlijke Port & kaas combinaties gevonden die we met veel liefde met jullie willen delen. Als inspiratie voor in het restaurant, in de kaaswinkels, tijdens een borrelavond met vrienden of als de zon schijnt en de gasten weer vrolijk op het terras zitten. 


Dow’s Ruby Port

De Ruby Port van Dow’s herkennen we aan de robijnrode kleur, met zelfs een lichte paarse gloed. Mooi zacht, maar toch een eigenaardig karakter voor een Ruby. De Dow’s Masterblend Ruby heeft gemiddeld 3 jaar gerijpt op eikenhouten vaten en geeft de Port een fijne structuur mee. De smaak is levendig, soepel en geeft fruitige aroma’s.

Een hele fijne match bij de Ruby is een stukje brie. De kaas heeft een romige structuur en een wit, donzig schimmellaagje. Het zachte soepele van de Port en het fijne romige van de brie gaan perfect samen. Het één overheerst het ander niet. Kies in deze match wel bewust voor een brie de Meaux, die is net wat zachter als zijn tweelingbroertje brie de Melun.

Dow’s White Port

De witte port van Dow’s geeft een aangename mix van rijpheid en frisheid. De houtrijping is terug te proeven en komt mooi naar voren in de nootachtige, zachte smaak. Fijne zuren en een verkwikkende touch maken deze Port ideaal als aperitief en uiteraard geweldig in combinatie met zijn metgezel. 

Dit wordt een lange afstandsrelatie, maar de Hollandse Gatenkaas en Dow’s White Port zijn een match made in heaven. Mild, zoet en nootachtig en de boerenvarianten van deze kaas hebben een beetje een stal karakter in de kaas. Als je zoveel de zelfde kenmerken hebt, dan komt de pit vanzelf!

Dow’s 10 Years Old Masterblend Tawny Port

Deze 10 jaar oude Port heeft een schitterende diep rode kleur en neemt ons in de eerste slok direct mee naar de zonovergoten Douro Vallei. De smaak is vol, met hints van gedroogde vruchten en een intense nootachtige afdronk. Het is een zachte, rijpe port met een prachtig evenwicht. Nou zet daar maar eens een partner naast.

Morbier, een halfharde kaas uit de Jura met de kenmerkende (smaakneutrale) as ader in het midden, is er wel tegen opgewassen. Licht pittig, een rode korst en een fijn zacht mondgevoel. De smaak van de kaas blijft lang hangen, waardoor de Port zich mooi kan mengen in de afdronk.

Dow’s Late Bottled Vintage Port 2012

Niet voor niets krijgt deze Port de naam ‘laat gebottled’. De meeste LBV’s van Dow’s gaan namelijk pas na 5-6 jaar na de oogst op fles. De smaak is hierdoor kruidig, vol en geeft een weelderig mondgevoel. De elegantie straalt er vanaf – in de kleur diep inktachtig paars, de smaak perfect in balans en zachte aroma’s van braam, vanille en rook. Onmiskenbaar: de traditionele droge afdronk.

Dit kaasje moet de Port in de gaten houden, anders loopt tie weg. Deze roodflora Epoisses serveer je namelijk op een lepel. Smeuïg, kruidig, een explosie in je mond. En daar moet dus wel wat tegen over staan. Époisses is me er eentje, gevalletje leren waarderen. Had de Port ook moeite mee in het begin van de relatie. Maar nu… kunnen ze niet meer zonder elkaar.

Dow’s Colheita Port 2007

Colheita Port (uitgesproken als "Col-yat-a") is een Tawny Port en wordt gemaakt van de allerbeste druiven van één enkele oogst (Colheita betekent oogst in het Portugees). Deze unieke Port is aantrekkelijk amberkleurig. Bij de opening van fles komen aroma’s van geroosterde amandelen je tegemoet. Tonen van honing, vanille, gekonfijte sinaasappelschil en lichte tabak nuances. Fluweelzacht, fris en zeer lange herkenbaar droge afdronk.

Het flinke smaak bouquet van de Port gaat hand in hand met een flink gerijpte kaas zoals een oude brokkelkaas. Intens, pittig en hij begeleid de Port tot een mooie afdronk. Eet de kaas op kamertemperatuur, waardoor de kaas smeuïg en voller wordt. Schenk een koel glas Port in en ervaar de smaaksensatie.

Port en kaas hebben elkaar wel gevonden, maar gelukkig is Port ook nog heel erg lekker bij bijvoorbeeld dessert en charcuterie.

 

Meer weten over onze favoriete Port combinaties?

Neem contact op met uw accountmanager of onze verkoopafdeling.