WIJNINSPIRATIE

Waarom Chablis van Tremblay-Marchive een must is in je assortiment

Wie in Parijs in de auto stapt en zo’n 180 kilometer naar het zuidoosten rijdt, arriveert in Chablis. Deze wijnregio ligt aan de bovenrand van de Bourgogne en is de thuisbasis van de gelijknamige witte wijn. Eén van de wijnhuizen hier is Tremblay-Marchive, waar al sinds 1949 verschillende soorten Chablis worden verbouwd. Het is een klassieker die zéker niet op de plank mag ontbreken.

Eén van de wijnhuizen die hier al jarenlang Chablis verbouwd is Tremblay-Marchive. Dit wijnhuis is een familiebedrijf en vond zijn oorsprong in 1949, toen André en Gabrielle Tremblay hun eerste druiven plukten op het landgoed. Na jaren zwoegen gaven zij hun levenswerk door aan hun kleindochter Lyne Marchive. Die gaf het bedrijf op haar beurt door aan haar kinderen, Richard en Amandine. 

Inmiddels is het wijnhuis uitgegroeid tot een gevestigde naam in de regio. De Chablis van Tremblay-Marchive is dan ook kwaliteitswijn pur sang. Het wijnbouwgebied waarop dit huis zijn Chablis-wijnen verbouwd is voor Franse begrippen niet groot. Tegelijkertijd mag er vanwege alle strenge regelgeving rondom Chablis-wijn slechts 50hl wijn per hectare geproduceerd worden. Dit maakt van Tremblay-Marchive vanzelfsprekend een bijzondere wijn.  

Chablis

De aantrekkingskracht van de wijnen

Toch is deze ‘schaarste’ lang niet de enige reden waarom de Chablis van Tremblay-Marchive zo’n aanwinst is voor je assortiment. De wijnen zijn vol en hebben een subtiele mineralige toon, terwijl de aroma’s uiteen lopen van groene appel en citrus tot witte bloemen en nectarine.

Wat ook opvalt is dat alle wijnen van Tremblay-Marchive sinds 2018 volledig biologisch geproduceerd worden. Dit is een belangrijke stap die het wijnhuis heeft genomen onder leiding van dochter Amandine. Het doel van de wijnmakers is om het terroir waarop de wijnstokken staan in de wijn tot uiting te laten komen. Elk perceel van het wijnhuis staat namelijk op een ander soort bodem, wat als vanzelfsprekend leidt tot een andere smaak en karakter in de verschillende soorten Chablis.

Afhankelijk van de bodemsoort rijpen de wijnen daarom in roestvrijstalen of Frans-eiken vaten. Dit laatste geeft vooral een ronde, zijdeachtige smaak aan de Premier Cru’s en Grand Cru’s van het wijnhuis, zoals de Tremblay-Marchive Grand Cru Les Clos en Premier Cru Vau de Vey. Niet voor niets vallen deze wijnen regelmatig in de prijzen. 

Maak nu kennis met Tremblay-Marchive

Alleen daarom al reden genoeg om kennis te maken met Tremblay Marchive, een klassieker in de wereld van Chablis. Benieuwd welke wijnen wij van dit huis aanbieden? Houd de website in de gaten, want de wijnen zijn binnenkort verkrijgbaar!