G.D. Vajra Barolo DOCG Bricco delle Viole

Artikelnummer
48305
De Barolo Bricco delle Viole is het paradepaard van de familie Vaira. Het is een Single Vineyard Barolo uit een bijzondere wijngaard. Alle kennis wordt aangewend om het ultieme uit deze terroir te halen. Rijping op grote, eiken foeders van 42 tot 48 maanden. Deze top Barolo is briljant robijnrood van kleur en heeft aroma's van kersen, zwarte bessen, viooltjes en gedroogde rozen. De smaak is vol met zijdezachte tannines en een indrukwekkende afdronk.
Omschrijving
Het wijnbedrijf G.D. Vajra werd in 1972 door Aldo Vaira gesticht. De initialen G.D. verwijzen naar Giuseppe Domenico, de grootvader van wie hij de wijngaarden in Vergne, de hoogst gelegen gemeente van Barolo, erfde. Met zijn vrouw Milena bouwde hij het bedrijf op met het doel wijn te produceren onder eigen label. De wijnen worden uitsluitend van eigen druiven vervaardigd. In de loop van de jaren zijn dochter Francesca en zonen Giuseppe en Isidoro ook in het bedrijf gekomen. Het is een bijzonder familiebedrijf dat door veel innovatie en samenwerking met de universiteit van Turijn een reputatie heeft opgebouwd waarmee zij tot de top van Barolo behoren. Zij maken hun Barolo's op traditionele wijze: nadruk op elegantie met een verfijnd bouquet en een gebalanceerde smaak. Dit bereiken zij door naast RVS vaten voor de vinificatie te werken met grote voeders van Sloweens eiken voor de rijping. De Bricco delle Viole wijngaard ligt op een heuvel (tussen 400 en 800 meter hoog). Uitsluitend de oudste stokken worden voor deze Single Vineyard wijn gebruikt. De Bricco delle Viole wordt altijd als laatste geoogst en het wachten wordt beloond met hoge aromatische complexiteit en extreme finesse. De vinificatie duurt 30 tot 40 dagen. De rijping in de foeders van 25 tot 50 hl. is afhankelijk van de oogst 42 tot 48 maanden. Briljant robijnrood van kleur met aroma's van kersen, zwarte bessen, viooltjes en gedroogde rozen. De smaak is vol met zijdezachte tannines en een indrukwekkende afdronk.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Italië
Ligging wijngaard
Op 400-800 meter hoogte. De Alpen zie je in de verte. De Bricco delle Viole wijngaard ligt op een heuvel die stamt uit het Tortonian tijdperk. De bodem is rijk aan klein en calcium en heeft hoge concentraties van magnesium en mangaan.
Flessen per pakket
6
Regio
Piemonte
Afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Paradepaardje van G.D. Vajra met aroma's van kersen, zwarte bessen en viooltjes.
Wijn/Spijs combinatie
Bij gerechten met truffel, bij wild zwijn maar ook bij ribstuk van het rund en kazen zoals Gorgonzola, Parmigiano en oude Goudse kaas.
Leeftijd wijnstok
Aangeplant begin jaren '70.
Rijping
De rijping in de foeders van 25 tot 50 hl. duurt, afhankelijk van de oogst, 42 tot 48 maanden.
Potentiele ontwikkeling
15 tot 20 jaar.
Bodem type
De bodem is rijk aan klei en calcium en heeft hoge concentraties van magnesium en mangaan.
Druivenras
nebbiolo
Jaar
2014