Symington Altano Tinto Douro

Artikelnummer
05156
Diep granaatrood, een zowel fruitig als kruidig en bloemig bouquet dat zich in de smaak voortzet, niet te zwaar maar mooi in balans met zachte tannines en gevolgd door een lange afdronk. De wijn is geheel op dronk en kan nog zo'n 5 jaar rijpen na vermeld oogstjaar. Altano is de lokale naam voor de warme zomerwind die heerst in de wijngaard van Vale da Vilarica. De gebruikte druivensoorten zijn ook typisch Portugees; Touriga Franca, Tinta Roriz en Tinta Barocca en komen uitsluitend uit de eigen wijngaarden van de familie Symington.
Omschrijving
Altano is de lokale naam voor de warme zomerwind die heerst in de wijngaarden van de Vale de Vilarica. Deze vallei ligt in het Douragebied op zo'n 200 meter boven de zeespiegel en is beroemd om zijn Port. De streek heeft een uitgesproken continentaal klimaat dat zich vertaalt in zeer koude, droge winters en hete droge zomers. De terroir bestaat uit schist (een bladerig gesteente) en wat klei dat water vasthoudt -een belangrijke factor in dit hete en droge gebied. De gebruikte druivensoorten zijn ook typisch Portugees; Touriga Franca, Tinta Roiz en Tinta Barocca en komen uitsluitend uit de eigen wijngaarden van de familie Symington. Deze familie heeft in 130 jaar en met 14 generaties een geweldige reputatie opgebouwd als wijnmakers van Port;nu ook met Altano Red krijgen zij uitstekende recencies in o.a. Robert Parker's Wine Advocate en Wine Spectator. Na de oogst en voorafgaand aan de alcoholische gisting vindt een langzame maceratie plaats voor een optimale onttrekking van kleur en tannine aan de druivenschillen. Voor de botteling rijpt de jonge wijn op vaten van Frans en Amerikaans eiken. Onze proefnotities vermelden: diep granaatrood, een zowel fruitig als kruidig en bloemig bouquet dat zich in de smaak voortzet, die niet te zwaar maar mooi in balans is met zachte tannines en gevolgd wordt door een lange afdronk. De wijn is geheel op dronk en kan nog zo'n 5 jaar rijpen na vermeld oogstjaar.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Nee
Land
Portugal
Ligging wijngaard
Vale da Vilari
Flessen per pakket
6
Regio
Douro
Afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Granaatrood, een zowel fruitig als kruidig en bloemig bouquet en in de smaak niet te zwaar maar mooi in balans met zachte tannines en gevolg door een lange afdronk.
Wijn/Spijs combinatie
Italiaanse gerechten. Stevige gegrilde vleesgerechten, stoofschotels en varkensvlees.
Druivenras
tinta barocca, tinta roriz, touriga franca
Jaar
2016